Jdi na obsah Jdi na menu
 


Syndikát

--- SYNDIKÁT 2017 ---

CHARISMATIC sice nepatří do rodiny Laureny, ale přece jen mají jedno společné. Nádherné oko. Po jejím odchodu jsem si slíbila, že budu v dostihovém provozu pokračovat, až najdu jí podobného koně. Stalo se… v průběhu roku 2016 se mi zcela náhodně naskytla příležitost stát se členkou syndikátu a majitelkou dalšího plnokrevníka. Alespoň kousíčku plnokrevníka…. A tak „vlastním“ Charouškovo oko. Něžné, krásné, jaké měla Laurenka. Tímto se od roku 2017 Charismatic, svěřenec trenérů Ivana a Petra Kubových, stává součástí webu.

CHARISMATIC  * 26.4.2012

Pop Rock (JPN) - Charmaine (Rainbows For Life(CAN))

Sezóna 2017:

Charismatic byl zakoupený s jasnou vidinou přechodu na překážky. Po zimě se vyloupl v krásného koně. Rozběhal se na rovině, v Chuchli 7.5. v dostihu III.kat. na 1.400m (v sedle ž.J.Rája), kde se po aktivním začátku v cílové rovině propadal a doběhl 9., předposlední. Asi brzdil po pobídce biče. Rozhodl se, že za těchto okolností na nás všechny kašle. Volnomyšlenkář, stejný jako setr. Jsou si s mojí irčankou Beautynkou podobní názorem na svět i zálibou v jídle. Mé sympatie k němu stále rostou a rostou. A to ještě ani nevyhrál…..

Ve svém zřejmě posledním rovinovém startu v Chuchli 21.5. nepůsobil už v samotném průběhu dostihu pohodově a bez své obvyklé "šťávy" dokončil IV.kat. na 1.400m pod ž.J.Chaloupkou jako 9. z 11 startujících. Nechal se držet v koních, ale jak na něj žokej zatlačil (bez biče!), brzdil. Myšlenky nad možností, že byl v dostihu bolavý, vyvrátil nejen pečlivě vyžraným žlabem, ale druhý den ráno veselou náladou ve výběhu, kdy skotačil jako hříbě. Holt osobnost, která si do ničeho (a práce především) nenechá nikým kecat. Podepsal si nad sebou ortel, tímto přechází na překážky. Křest na skocích mezi 10 koňmi si odbyl 6.7.2017 v Lysé. V dostihu V.kat. přes proutěné překážky na 3.200m ho vedl zkušený ž.J.Myška. Charismatic podle trenéra dobře a s chutí skákal. Skončil sedmý z 8 dokončivších koní. Po nadějném projevu v debutu budeme dál sbírat zkušenosti a pilovat skákání.

Po nadějném projevu v debutu budeme dál sbírat zkušenosti a pilovat skákání. Na druhý životní překážkový start Charoušek trénoval bez obtíží, tréninkové dávky polykal jak nic a tak jsme se těšili 20.8. 2017 do Netolic. V Memoriálu Jiřího Hurta, steeplechase IV.kategorie se živými ploty na 3.200m skákal pod ž.D.Andrésem parádně a v průběhu dostihu šel dobře. Následná slova trenéra Ivana mluví za mnohé: "Je to vyčůránek. Když má v rovince zabojovat, tak vycouvá. Zkusíme něco vymyslet a bojovat dál." Náš samostatně uvažující zrzavý miláček skončil osmý z 10 startujících.

Poté se na citlivého Chara sypala jedna pohroma za druhou. Zavalil se v boxe tak nešikovně, že si na dlouhou dobu kvůli oteklé přední vysloužil místo tréninku klidový režim, později krokové procházky a chlazení v potoce. Když se už, i když na sklonku sezony, dával pomalu dokupy, koncem října ve výběhu zkolaboval. Neudržel se na nohou. Až po dvou dnech, kdy se jeho zdravotní stav nezlepšoval, se konečně provalil kopytem zánět, odtekly na dva litry otrávené krve a marodovi se výrazně ulevilo. Ze špatných prognóz naštěstí přišly nadějné zprávy. Spolumajitel Marek si ho na rekonvalescenci odvezl domů na pastviny, kde si hned našel plnokrevnou kamarádku Laveroni. Minimálně rok bude nabírat síly, a pokud naznačí, že je vše v nejlepším pořádku, třeba ho zkusíme vrátit do skokového tréninku.

Char se dal během několika málo dní do naprostého pořádku. Protože syndikát pořizuje hned dvě mladé kobylky na příští sezónu, bylo nutné rychle rozhodnout, co dál. Počátkem listopadu byl nabídnutý k prodeji pro další dostihovou přípravu. Inzerát vyvěšený na stránkách Fitminu v katalogu plnokrevníků okamžitě zaujal. Pár minut po jeho zveřejnění byl Charismatic prodán k trenérce Janě Junkové na Pardubicko. Za celý smolivecký tým a syndikát majitelů přejeme rezavému sympaťákovi pevné zdraví a mnohem více dobře zaběhnutých dostihů, než v letošním roce. Ať dělá radost!

Fotogalerie:  http://laurena.rajce.idnes.cz/Charismatic

Autoři: Marcela Klingorová-Kozová, Pavla Pechmanová, rajče Norajeane, Nicole Libosvárová, Jana Syručková, Petra Čížkovská, Marek Klozar, Helena Poláková, Monika Vodičková, Barbora Kolmannová, Magdalena Hamříková, Andrea

 

--- SYNDIKÁT 2018 ---

I po odchodu Charismatica jsme zůstali součástí smoliveckého syndikátu majitelů. V sezóně 2018 se těšíme na výkony tříletých, dosud nestartovavších, irčanek pronajatých od trenéra ing. V. Luky.

 

MATTER OF HOPE (*2015)

(Big Bad Bob(IRE)-Sweet Fairnando(GB) (Hernando(FR))

Kariéra: http://www.dostihyjc.cz/kun.php?ID=97917

 

DERNIERA (* 2015)

(Canford Cliffs(IRE)-Sabindra(GB))

Kariéra: http://www.dostihyjc.cz/kun.php?ID=97897

 

Dostihový křest si 22.4. v Chuchli v dostihu III.kat. na 1.600m odbyly obě kobylky našeho syndikátu, a to v jednom dostihu. Obě zaostaly ve startovacích boxech. Matter of Hope ztratila cca 3 délky, ale pěkným finišem stihla 5. místo. Derniera ztratila na startu cca 4 délky a doběhla poslední.

12.5. v Mostě ve III.kat. na 1.800m nenaplnila naděje po slibném debutu Matter Of Hope (ž.J.Andrésová). Bez světlejší chvilky v průběhu dostihu doběhla osmá, předposlední. Derniera (ž.K.Hlubučková) v závěru trochu zabrala a skončila jako sedmá.

Progres v dostihovém projevu Derniery pokračoval 24.5. v Chuchli, kdy v dostihu IV.kat. na 1.600m pod am.Z.Míčovou ze středních pozic zaútočila vnější stopou a pěkným finišem stihla 3.místo.

Obě holky se opět utkaly v jednom dostihu 10.6. v Chuchli v dostihu IV.kat. na 1.800m. Matter of Hope (ž.K.Hlubučková) stihla mohutným závěrem i přes křižování Popocatepetlem v cílové rovince těsné 4. místo. Derniera (am.Z.Míčová) doběhla sedmá. Slavnostní Derby-den si 24.6. užily naše syndikátní holky. V dostihu III.kat. na 1.800m pro tříleté Matter Of Hope (ž.K.Hlubučková) doběhla sedmá, Derniera (am.Z.Míčová) devátá. 5.8. se podívala Derniera do Varů a pod am. Taťánou Mášovou skončila po strkanici před cílovým obloukem v mílovém dostihu IV.kat. na 7. místě. První zářijový den jsme se v Netolicích málem dočkali prvního triumfu Derniery. V dostihu IV.kat. na 1.600m pod žk.D.Liškou nakonec podlehla po boji o půl délky ryzce trenérky Vocáskové Anis Hellisio. Další krásné 2. místo vybojovala Derniera pod ž.J.Rájou v Chuchli 16.9. v dostihu IV.kat. na 1.600m. 30.9. si v Chuchli po delší pauze velmi dobře vedla MATTER OF HOPE v dostihu IV.kat. na 2.200m a vedená žk.D.Liškou doběhla čtvrtá, dvě délky za vítězem. Třetí  2. místo obsadila v Chuchli 7.10. ve IV.kat. na 1.800m Derniera, která pod žk.D.Liškou jen o půl délky podlehla vítězi. Při posledním letošním běhání 21.10. v Chuchli nám udělaly obrovskou radost obě kobylky. Poctivou práci obou trenérů Ivana a Petra odměnily dvojitým úspěchem. Derniera lehce o 2 a ¼ délky zvítězila v IV.kat. na 1.600m a navíc donesla žk.D.Lišku k titulu žokeje! Matter Of Hope novopečeného a zároveň historicky nejmladšího českého žokeje donesla k jistému 2 a ½ délkovému vítězství v IV.kat. na 2.600m.

Web Turfmagazín píše:
.... Nedělní Chuchle patřila hlavně dvouletým koním. Ve třetím ročníku Pražského zimního favorita se nejvíce zviditelnil svěřenec trenérky Sůrové a zástupce stáje Estrella manželů Fialových Chiouboucar, který dominoval pod vedením své stálé jezdkyně Venduly Korečkové. Událostí odpoledne byl také hattrick žokeje Petra Foreta a 50. triumf Davida Lišky. Ten je nejmladším jezdcem, kterému se povedlo dosáhnout této mety. Double se dnes povedlo kromě Davida Lišky také trenéru Ivanu Kubovi a žákyni Mášové.
..... Na Cenu Unicredit Bank (3+, handicap IV. kat., 1600 m, 40.000 Kč) a svěřenkyni trenéra Ivana Kuba DERNIERU (Canfford Cliffs) stáje Sauter - Kub bude dlouho vzpomínat David Liška. Mladý jezdec totiž v dostihu zaznamenal 50. vítězství a příští léto po ukončení studia na Střední škole dostihového sportu a jezdectvi bude hned moci používat titul žokej. V dnešním dostihu poslal majitelku tří druhých míst z posledních tří startů Dernieru krátce po zatočení cílové roviny do čela a tirumfoval s ní o více než dvě délky před Ladislavem (Heretic). Třetí příčka patřila matadorovi Chuan Chemu (Jazz Dancer). 
..... V závěrečné položce programu, Ceně sázek Betino (3+, handicap IV. kat., 2600 m, 40.000 Kč), slavila dnes podruhé úspěch spolupráce trenér Ivan kub - žák David Liška. Dosud nevítězná MATTER OF HOPE (Big Bad Bob) dokázala o více než dvě délky za sebou zanechat duo svěřenců trenéra Kalčíka Provenci (Durante Alighieri) a Mizuriho (Egerton).
Vítězka patří stáji Spedica Logistic s.r.o. - Kub a její trenér Ivan Kub má po dnešním dni na kontě čtyři vítězství v sezóně.

 

--- SYNDIKÁT 2019 ---

V letošní sezóně reprezentuje náš syndikát DERNIERA. První start na rozběhání ji čekal 28.4. v Chuchli. V dostihu III.kat. na 1.800m doběhla jako nejvíce zatížená pod ž.J.Rájou čtvrtá. Slibný progres předvedla DERNIERA v Chuchli 11.5., když pod ž.R.Koplíkem ze zadních pozic v dostihu III.kat. na 1.600m mohutně zaútočila a v cíli ji od vítěze dělilo 3/4 délky. DERNIERU (ž.R.Koplík) v Chuchli 1.6. v dostihu III.kat. na 1.800m potkala velká smůla. V průběhu dostihu nenacházela volný prostor k útoku z posledního místa. Ale díky své bojovnosti nakonec dokončila na 6.místě. DERNIERA se 30.června v sedle s ž.R.Koplíkem postavila na start hlavního dostihu karlovarského slavnostního mítinku ke 120. výročí založení závodiště, do Letní ceny klisen (II.kat., 2.000m). Po nepříznivém průběhu, kdy první část, až na protilehlou rovinku, koně v pomalém tempu skoro prokentrovali, se jí nepodařilo zareagovat na úprk koní na čele, včetně pozdější suverénní vítězky Saši. Doběhla šestá z osmi startujících. Velkou radost nám udělala 8. září v Chuchli, kdy v mílovém dostihu III.kat. pod ž.J.Vernerem doběhla druhá, o 2 délky před ní se dostal jen Penseur. Poslední start letošní sezóny 20.10. v Mostě proměnila Derniera ve vítězství! V dobře obsazené Podzimní mostecké míli (III.kat.,1600m) pod ž.J.Vernerem po boji o krk porazila jedničkového Tropical Bonda. Na DERNIEŘE se v dostihu II.kat. na 1.600m projevily i přes nadějnou pozici v cílové rovince zdravotní trable (kašel) a ž.J.Verner ji dál netrápil a závěr vypustil.

 

--- SYNDIKÁT 2020 ---

DERNIERA zahájila sezónu 12.6. v Mostě. V dostihu III.kat. na 1.600m obsadila pod ž.D.Liškou 5.místo ze 14 startujících. Letos se jí na dráze zatím nedaří. Ze dvou plánovaných startů sešlo (28.6. Chuchle a 9.8. KV). Před Chuchlí se zavalila v boxe, v den odjezdu do Varů se v přepravníku něčeho polekala a potloukla se. Ani další termín se nepovedl - 15.8. v Chuchli v dostihu III.kat. na 1.600m pod ž.D.Liškou doběhla 15., předposlední.

 

--- SYNDIKÁT 2021 ---

Konečně začíná dostihová sezóna i pro náš syndikát. DERNIERA se 16.5. spolu se Zuzkou Míčovou vydala do Chuchle do 1.800m dlouhého dostihu III.kat. Ale působila dojmem, že má ještě zimní čas a po nevýrazném projevu doběhla v poli poražených.

6.července 2021:
DERNIERA
 startovala v sedle s am.M. Lukou v Lysé v dostihu amatérů a žáků (IV.kat., 1.700m). Nesla druhou nejvyšší váhu v poli, ale ač vypadala vizuálně parádně, dostih ji nebavil a skončila sedmá z 9 startujících.

DERNIERA startovala 25.9. v Chuchli, po téměř tříměsíční zdravotní pauze, a to za doprovodu televizního přenosu v rámci Evropského poháru žokejů. V EJC CENĚ SPOLEČNOSTI TME SOLUTIONS (IV.kat., 1.800m) si ji vylosoval řecký žokej Panagiotis Dimitsanis (informace na webu Tipařův palec): Nar: 1976, Počet vítězství: cca 4400, Nejnižší váha: 53 kg, Účast na EJC: 2017 (5.), 2018 (9.) / 10 startů, 1 vítězství, 3 umístění.

Již potřetí přijíždí na Evropský pohár žokejů řecká superhvězda Panagiotis Dimitsanis. 21násobný šampión své země se každým rokem přibližuje k magické hranici 5000 vítězství a v rodném Řecku vyhrál již prakticky všechno. Poprvé na sebe upozornil před více než čtvrt stoletím jako jezdec legendární klisny Misirly. Následovalo několik vítězství v řeckém derby a dalších vrcholech kalendáře. Svůj první zlatý bičík, který se v Řecku uděluje nejlepšímu jezdci sezóny, získal v roce 1998. Od té doby se nestal šampiónem pouze dvakrát. V sezóně 2005 dosáhl rekordních 238 vítězství a před sedmi lety činila jeho úspěšnost neuvěřitelných 37 procent. Historickým dnem řeckého turfu se stal 10. únor 2014, kdy Dimitsanis ve stylu Frankieho Dettoriho ovládl všech 7 dostihů, které se v ten den konaly. Svým stylem s krátkými třmeny připomíná americké jezdce, většinu svých vítězství dosáhl na drahách s pískovým povrchem. Mnohokrát dokázal zvítězit také na Kypru, v Belgii a také ve Francii. Rád by se ještě podíval do Dubaje a Hongkongu. Lásku ke koním předal i své dceři, která mezitím dosáhla na titul mistryně Řecka v drezuře). Od startu byla aktivní, držela se kolem 3-4 místa. Dobře vypadala i na začátku cílové rovinky, ale postupně slábla. 1800m už je na ni zřejmě moc dlouhá distance.

30.října 2021:
Letošní dernieru absolvovala DERNIERA v Mostě. Dostih IV.kategorie na 1.600m s Lucií Fialovou v sedle ji evidentně bavil. I přes špatné odstartování se v cílové rovince z posledního místa probojovala pěkným finišem na 5. místo, dvě délky od vítězky.

--- SYNDIKÁT 2022 ---

Rok 2022 přichází s velkou změnou ve smolivecké stáji. Ta se pomalu vyprazdňuje a jediným koněm v tréninku zůstává DERNIERA .... už kdysi jsme si říkali, že má příhodné jméno... a že třeba uzavře dlouhou šňůru trenérské práce Ivana a Petra. Povídání před prvním startem sezóny: 
https://dostihy.fitmin.cz/domaci-dostihove-deni/ivan-kub-o-sve-promene-z-trenera-na-pracovniho-jezdce-v-bosovicich-uz-nemusim-resit-jestli-mi-majitel-v-nedeli-odveze-kone.html?fbclid=IwAR1n6rLnkyfue2OERTaoDT0VFUeEcsWxfFV8nCeDLdraYwQoJHRGbgiDrrA

24.dubna 2022:
DERNIEŘE 
se letošní premiéra v Chuchli v dostihu IV.kat. na 1.600m pro 4leté a starší na těžké dráze mezi těžkými soupeři nepovedla ani za podpory ž.P.Foreta. V cílové rovince souboj o přední místa přenechali jiným a dokončili na 11. místě.

Fotogalerie:  

https://laurena.rajce.idnes.cz/Syndikat_-_staj_Mlady_Smolivec

Autoři:

Marek Klozar, Lenka Benediktová, Marcela Kozová, Barbora Kolmannová, Viktor Král, Pavla Pechmanová, Monika Vodičková, Soňa Vondráková, Helena Poláková, Andrea Zavadilová,