Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co s kopyty?

Laurenku jsem si vybrala proto, abych jí zajistila příjemné stáří a radovala se z její přítomnosti. Svoji první představu jsem díky Hance a její vstřícnosti splnila – Laurena byla zařazena do stáda a navíc s možností celoročního volného ustájení. Však si také dost brzy sama řekla, že noční pobyt v boxe hodlá oželet jenom proto, že chce být s ostatními ve volnosti. To je tedy ta jednodušší věc, která se povedla.

Nyní nás čeká podstatně složitější a bolestnější procedura – pokusit se uzdravit její zničená kopyta. Po dlouhých konzultacích s lidmi, kteří se problematikou bosých kopyt systematicky zabývají (Václav Vydra, Jiří Podhajský, Martina Lehoučková), se před nynějším sundáním podkov rýsuje provizorní řešení – tedy základní ostrouhání kopyt po sejmutí podkov, kdy si musí organismus zvyknout na malou, byť patrnou změnu – Laurena pravděpodobně (pokud nemá kopytní mechanismus úplně umrtvený) pocítí proudění krve do kopyt alespoň v nějakém rozsahu a tak se připravuji na případné kulhání a odmítání pohybu, ke kterému ji musím pravidelně motivovat.

 

17. ledna 2009

Sundání podkov a první úprava 

Štěstí při mně stálo. Po depresívní náladě - zmítal se ve mně totiž pocit strachu, nejistoty a neznámého ze spousty informací týkajících se přechodu na boso a možnosti komplikací s tím spojených - jsem získala zdatnou pomocnici Klárku Janouškovou. Má osobní víceleté zkušenosti s léčbou poničených kopyt u svojí kobylky Tall Cotton, kterou ze zdánlivě marného pokusu o nápravu tvaru a funkčnosti jejích kopyt dokázala dostat do stavu, kdy už snad mají obě to horší za sebou. Dává mi sílu do téhle nejisté akce jít. 

Vrhly jsme se tedy na první zákrok – sundání podkov. Šlo to pomalu, ale nakonec jsme obě železné botky vítězoslavně sundaly. Pověsíme si je pro štěstí. Budou to první a poslední podkovy, které u našich koní uvidíte. A taky jsem vlastně přispěla ke Klářině premiéře – Laury podkovy byly vůbec prvními, které sundavala, kopyta totiž upravuje výhradně bosým koním.

 

Vystrouhala jenom to základní – přerostlá místa kolem střelek, tak, aby přechod na boso Laurena nijak výrazně nepocítila. Každé kopyto končilo orašplováním. K pozitivním překvapením patřilo zjištění, že kopyta má zevnitř pevná, tvrdá a praskliny z vnější strany kopyta nezasahují k bílé čáře. Ani střelky nemá deformací podkovy za ta léta kování extrémně zúžené, střely naopak rozšířené víc, než by měla mít. Stála docela v klidu, ale protože jsme úpravy dělaly v delším časovém rozmezí (taky se držím hesla „třikrát měř, jednou řež…“), tak při druhé noze začala být netrpělivá. Vyrážela nohu a trochu taky vydírala, protože držela v klidu, jen když dostala něco dobrého na zub. Pravá noha byla více postižená, takže i patky nechala Klárka vyšší. Doupravíme za pár dní. To samé u zadních nohou. A jak se jí ťapalo zpátky ke koním? Výborně, žádné opatrné našlapování ani zaváhání, rozešla se rázným krokem a spěchala k senu a kamarádům. To jsme si oddechly…

 

18. ledna 2009

Korekce zadních kopyt a broušení předních

Dovedu si představit lepší oslavu Laurenčiných 19. narozenin, které připadly zrovna na tento den. Ale zdravá (nebo alespoň nehoršící se) kopyta jsou důležitější. Chtěly jsme pokračovat v korekci zadních kopyt. Laurena naše úmysly prokoukla a jak viděla ohlávku s vodítkem, uháněla pryč. Chvíli jsme se dohadovaly, ale potom se přece jen rozhodla, že do toho půjde s námi... Žádné známky po kulhání nebo nejistém kroku. Klárka mohla upravit i zadní kopyta. Opět jenom základní vyřezání a zbroušení, protože postupně (zhruba po týdnu) bude rohovinu ubírat. Takže po hodince se Laurena dočkala narozeninového dortu. Byla mimořádně spokojená, protože se o kyblík s dobrotami nemusela dělit s šéfíky ve stádě. Po domlsání zkontrolovala ještě kapsy u Klářiny bundy, jestli z nich nevypadne něco dobrého (za každé delší udržení nohy dostala odměnu…) a svěží a (zatím) nekulhající se odporoučela k ostatním spásat seno. Další pokračování na úpravu všech 4 nohou jsme si stanovily za týden. A poté, co Klára položila Lauře na zem levou přední a utrousila, že ta bude odpočinková, jsem usoudila, že tahle nožka je na tom asi nejlépe ze všech…

 

25. ledna 2009

Druhá úprava kopyt 

Po jedné drobné meziúpravě v týdnu čekala na Laurenu druhá úprava všech kopyt. Klára po konzultaci s Jirkou Podhajským (poslal fotku s vyznačenými křivkami, jak postupovat, díky Jirko!) ubrala více rohoviny a prohloubila střely, orašplovala a opět o něco více srovnala kopytní stěnu. Laurena o poznání více spolupracovala, jen u zadních nohou se nechala přemlouvat a neustále zkoušela naši trpělivost. Schválně zatěžovala požadovanou nohu a zkoušela rovnováhu na dvou (udržela se), nebo vtáčela jednu zadní pod druhou. Nebylo jí to nic platné. Tentokrát jsme vyhrály my.  Opět ke stádu odkráčela bez jakýchkoliv známek kulhání nebo nejistého kroku.

 

1. února 2009

Meziúprava kopyt

Po týdnu opět přišla na řadu rašple a ostrý nůž. Tentokrát šlo pouze o drobnou korekci střelů a zbroušení kopytní stěny. Takže celá operace trvala jen chvilku. Laurena dostává Kerabol na zlepšení kvality kopyt. Začali jsme také detoxikační kúru na očištění orgánů (přípravek Phytovel).

 

8. březen 2009

Po třech týdnech přijela naše dvorní pedikérka Klárka, aby vystrouhala a ořízla všechna kopyta. Rohovina roste Laureně pomalu, takže moc práce nebylo. Horší to bylo s Laureny trpělivostí. Neměla na tuhle proceduru zrovna náladu, takže tu a tam nohu vyškubla. Nevýhodou je, že umí nějakým záhadným způsobem Laura stát jen na dvou nohách.

 

22. březen 2009

Při další úpravě Klárka prohloubila střely, seřízla okraje chodidel a orašplovala kopytní stěnu. Horní část kopyta v délce asi centimetr se už pěkně srovnává a zarůstá v tomto místě i prasklina. Den před úpravou jsme pilně trénovaly držení kopyt i klepání na ně, takže si na moje stehna nemůžu ani sáhnout, jak tuto proceduru stále ještě připomínají… A výsledek? Laurena sice držela o poznání lépe než dříve, ale stejně si nějaké to protivné zlobeníčko, hlavně u zadních, neodpustila. Chodíme po asfaltu, aby kopyta na tvrdém podkladu začala pružit a pracovat.

 

24. dubna 2009

Prohloubení střelů a rozpěrek, seříznutí a obroušení okrajů chodidel. Zmizely jakékoliv známky po podkovácích, kopýtko vypadá, jako kdyby nikdy nebylo kuté. Chodidlo je pevné, nedrolí se. Zvenku jsou stále patrné praskliny. Stihly jsme pouze předky, Laurena není trpělivá a po delší době už si vymýšlela. Navíc používala ke zlobení osvědčenou metodu – stání na pouhých 2 nohách.

 

7. června 2009

Opět jsme pokročily v prohloubení střelů. Nutné bylo i seříznutí a sbroušení okrajů chodidel a přední stěny, protože se už tlačila a obracela nahoru.  Tentokrát proběhla úprava na všech čtyřech nohách a bez sebemenší časové prodlevy. Laurena stála jako přikovaná, takže za slabou hodinku mohla jít zpátky do výběhu.

 

17. července 2009

Stav kopyt se minimálně opticky zhoršuje – kopytní stěna na předních praská i po stranách. Naštěstí nezasáhla samotné chodidlo, ani nově vyrostlou (necelý 1cm) horní část u korunky. Po pravidelném, ovšem tentokrát razantnějším zákroku (orašplování přední spodní části k chodidlu a rozšíření a prohloubení střelek) pokulhává.

 

4. srpna 2009

Další menší zákrok – po orašplování a ostrouhání je nucená chodit víc po přední stěně, přepadává tedy dopředu, na což dosud nebyla zvyklá. Kulhání (důrazné u PP) vychází spíše ze zad, protože kopyty pevně dopadá na zem. Kopyto je zevnitř pevné.

 

8. září 2009

Kvůli prasklinám v kopytní stěně jsme byli nuceni udělat "oblouček", aby praskliny neporušily novou kopytní stěnu u korunky. Prasklina, dost hluboká, naštěstí neporušuje vnitřní stranu kopyta. Opět výraznější prohloubení střelů kopyta a zbroušení přední stěny kopyta. Laurena v prvním okamžiku působila dojmem, že "nemá nohy".

 

27. října 2009

Nově narostlá rohovina od korunky dolů je uspokojivě pevná, praskliny se pomalu (opravdu pomalu) ztrácí. Tak jsme mohly kromě „obloučku“ provést další úpravy na patkách.

 

9. prosince 2009

Rohovina odrůstá pomalu, ale zároveň bylo dost času na to, aby se začaly praskliny zatahovat. Od horní části kopyta narostla další nová vrstva.

 

FOTODOKUMENTACE v:  FOTOALBUM - KOPYTA

https://laurena.estranky.cz/fotoalbum/kopyta/